Nationalism and globalization: a Central European perspective - Bufon, Milan (Annales. Series historia et sociologia, 1998)
Prispevek obravnava različne odnose in vidike nacionalizma in globalizacije v posebnem delu evropskega kontinenta, to je Srednji Evropi. Čeprav ne obstajajo širše sprejete definicije o tem, kaj naj pod imenom in pojmom "Srednje Evrope" dejansko razumemo, še posebno glede geografske opredelitve tega območja, pa lahko vendarle trdimo, da ima Srednja Evropa samosvoj in izviren položaj ravno do fenomenov nacionalizma in globalizacije. Ta del Evrope namreč označuje mozaična persistenca različnih regionalnih, etničnih in nacionalnih identitet, ki je omogočila razvoj posebne vrste nacionalnega gibanja, ki prvenstveno temelji na kulturi in kulturni pestrosti ...
Keywords: Central Europe; globalizacija; globalization; nacionalizem; nationalism; Srednja Evropa