Online activism and counter-public spheres - Xing, Guoxin (Javnost (Ljubljana), 2012)
Kitajski državnonadzorovani in komercializirani mediji in internetna ekologija imajo inherentne omejitve, ko gre za prikazovanje interesov delavcev kot industrijskih državljanov. Izhajajoč iz zahodnih teoretičnih kritik "javne sfere" in zgodovinske literature o delavskem boju za neodvisno komunikacijo v porevolucionarni Kitajski, članek uporablja obširno študijo primera kot temelj dvodelne analize, ki nazorno razkriva na eni strani vse bolj izključujočo in prokapitalistično naravo obstoječe kitajske javne sfere, na drugi strani pa delavsko prilastitev razpoložljivih tehnoloških sredstev za neodvisno komunikacijsko prakso. Članek opozarja na možno vzpostavitev kitajskega delavstva kot proti-javnosti v globoko razdeljeni razredni družbi na Kitajskem.
Keywords: Javna sfera; Public sphere; Social stratification; Družbena slojevitost; Capitalism; Kapitalizem; Kitajska; China; mass media; množični mediji; elektronski mediji; svetovni splet; internet (računalniško omrežje); množično komuniciranje; javnost