Discovering English tense-backshift parameters through discourse - Orel Kos, Silvana (Linguistica (Ljubljana), 2014)
V angleških slovnicah in učnem gradivu pogosto niso upoštevane specifične diskurzivne in komunikacijske funkcije, kar sicer olajšuje razvijanje osnovnih jezikovnih veščin v procesu usvajanja tujega jezika. V tem pogledu ni izvzeto niti poučevanje indirektnega diskurza "reported speech": lahko naučljiva slovnična pravila o rabi sosledice glagolskih časov v angleščini se prepletajo z dokaj nedoločnimi komunikacijskimi funkcijami. SEJO 2011 se osredinja na razvoj uporabnikove sporazumevalne zmožnosti, ki v svoji najbolj naravni pojavni obliki vsebuje tudi pragmatično-diskurzivne sestavine. V prispevku je predstavljen diskurzivni pristop k poučevanju in učenju indirektnega diskurza. Eden najpomembnejših parametrov, ki doslej ni bil deležen analitične pozornosti, je vloga komunikacijskega posrednika, tj. tvorca indirektnega diskurza, saj ravno ta predstavlja identifikacijski model za učenca kot aktivnega uporabnika jezika. V prikazanem pristopu so opisani nadaljnji pomembni parametri indirektnega diskurza, tj. makrobesedilni tip diskurza, izpostavljanje izvirnega sporočevalca ali sporočila, odnos ali vpletenost komunikacijskega posrednika ter semantične, slogovne in skladenjske omejitve. Predlagani diskurzivni pristop spodbuja študente k aktivnemu odkrivanju "slovničnih pravil", kar naj bi jim olajšalo razvijanje bolj ponotranjenih in trdno usvojenih veščin tvorjenja jezikovnih sporočil.
Keywords: analiza diskurza; analyse du discours; anglais; angleščina; concordance des temps; didactique des langues; didaktika jezika; discours indirect; discours rapporté; English; indirektni govor; sosledica časov; tuji jeziki