Assessing urban heat island impact on long-term trends of air temperatures in Ljubljana - Ogrin, Darko (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2015)
V prispevku je ocenjen vpliv mestnega toplotnega otoka (MTO) na trende segrevanja ozračja v Ljubljani. Ocene temeljijo na primerjavi dolgoročnih trendov temperature zraka v Ljubljani in Zagrebu. Meteorološka postaja Zagreb-Grič deluje od ustanovitve leta 1862 ves čas na griču v središču mesta, medtem ko se je ljubljanska postaja večkrat selila. Analizirani učinek MTO na trende temperature zraka v Ljubljani se je postopoma povečeval, zlasti po letu 1950.
Keywords: fizična geografija; klimatogeografija; klimatske spremembe; Ljubljana; microclimate; mikroklima; physical geography