Dvodimenzijski matematični model transporta lebdečih plavin - Krzyk, Mario (Strojniški vestnik, 2003)
Po kratki predstavitvi teoretičnih osnov hidrodinamičnih značilnosti tokov, ki jih obravnavamo kot dvorazsežne v vodoravni ravnini, z globinsko povprečnimi hitrostmi, je v prispevku predstavljena enačba transporta lebdečih plavin, ki je uporabljena v matematičnem modelu. To je advekcijsko-difuzijska enačba z dodatnim izvornim členom, ki opisuje spremembokoncentracije plavin, povzročeno z usedanjem ali dvigovanjem materiala z dna struge. Globinsko povprečno vrednost koncentracije lebdečih plavin smo dobili na podlagi analize transportne enačbe v navpični ravnini. Izračun izvornega člena sloni na transportni enačbi, definirani v navpični ravnini, ki daje značilen razpored koncentracije lebdečih plavin z najmanjšo koncentracijo na površini in največjo na dnu struge. Rezultati izračuna so odvisni od razlike med vtočno (izračunano) globinsko povprečno koncentracijo plavin in povprečno vrednostjo koncentracije plavin v ravnovesnem stanju, za določene hidrodinamične pogoje znotraj kontrolnega volumna. ...
Keywords: modeli matematični; transport materiala; plavine lebdeče; Ptujsko jezero; lebdeče plavine; matematični modeli