Medpredmetno povezovanje zgodovine in sodobnega gospodarstva v srednješolskem izobraževanju - Polanec, Ana (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Prispevek obravnava medpredmetno povezovanje sodobnega gospodarstva in zgodovine v srednješolskem izobraževanju, s ciljem izboljšanja razumevanja preteklih dogodkov in njihovega vpliva na današnje ekonomske razmere. Osrednji namen prispevka je predstaviti in evalvirati inovativne učne metode, ki spodbujajo aktivno sodelovanje dijakov, izboljšujejo razumevanje, razvoj kritičnega mišljenja ter uporabo digitalnih orodij pri pouku. V okviru medpredmetne povezave so bile preizkušene različne metode, kot so spletni kvizi, digitalna orodja za analizo zgodovinskih in ekonomskih podatkov. Poudarek je bil na razvijanju digitalnih kompetenc, zlasti na analizi podatkov, uporabi virov ter kritičnem vrednotenju informacij. Učinkovitost pristopa je bila ocenjena s pomočjo opazovanja dijakov, ki so podali povratne informacije o svoji izkušnji in pridobljenih veščinah. Rezultati kažejo, da inovativne metode ne le povečujejo zanimanje in aktivno sodelovanje dijakov za obravnavano vsebino, temveč tudi izboljšujejo razumevanje kompleksnih družbeno-ekonomskih procesov. Prav tako prispevajo k razvoju ključnih kompetenc, ki dijakom omogočajo uspešno funkcioniranje v digitalni družbi, kritično presojo virov in reševanje kompleksnih problemov. Prispevek je namenjen učiteljem srednjih šol, ki želijo v pouk vključiti medpredmetno povezovanje ter sodobne učne pristope, pri čemer so predstavljene metode prenosljive tudi na druge izobraževalne ustanove.
Keywords: contemporary economics; cross-curricular approach; Digitalna pismenost; history; innovative teaching approaches; inovativni učni pristopi; medpredmetno povezovanje; sodobno gospodarstvo; Srednješolsko izobraževanje; zgodovina