Slovene-English contrastive phraseology - Jurko, Primož (ELOPE (Ljubljana), 2010)
Članek predstavlja frazeologijo kot najbolj tvoren in zelo pomemben del jezika in se znotraj le-te posebej posveča kolokacijam. Slednje loči od ostalih frazeoloških enot, kot so idiomi ali zloženke. Izpostavi razliko med enojezično in dvojezično (kontrastivno) obravnavo kolokacij, znotraj kolokacij pa razloček med slovničnimi in leksikalnimi kolokacijami. Osredini se na obravnavo leksikalnih kolokacij, ki predstavljajo tako študentom prevajalstva, kot tudi poklicnim prevajalcem neusahljiv vir prevajalskih problemov. Na podlagi empiričnih raziskav in analize študentskih napak predstavi metodologijo sistematičnega razvrščanja kolokacij na podlagi stukturnih in semantičnih kriterijev oz. strukturne kongruence in prevodne predvidljivosti.
Keywords: collocation; contrastive lexicology; contrastive phraseology; kolokacije; kontrastivna frazeologija; kontrastivna leksikologija; leksikalne kolokacija; leksikologija; lexical collocation; lexicology