Knjižničarji in knjige o matematičnih vedah v knjižnici ljubljanskega jezuitskega kolegija - Južnič, Stanislav (Knjižnica, 2005)
V slovenskem zgodovinopisju smo prvič popisali zgodnje kranjske bibliotekarje, ki so skrbeli za knjižnico ljubljanskega jezuitskega kolegija. Njihova imena smo poiskali v ohranjenih jezuitskih dnevnikih, življenjepisne podatke pa v jezuitskih biografijah. Žal je leto dni po prepovedi jezuitskega reda požar pokončal velik del knjig ljubljanskega jezuitskega kolegija. Raziskali smo popis ljubljanske jezuitske knjižnice dve leti po ukinitvi jezuitskega reda leta 1775. Ugotovili smo, da je bil popis nepopoln, saj ni zajel številnih knjig z jezuitskim ekslibrisom, ki se danes nahajajo v Narodni in univerzitetni knjižnici. Opozorili smo na doslej premalo znano dejstvo, da so popisovalci leta 1775 na zunanje platnice knjig vpisovali še danes dobro vidne bibliotečne številke, ki bi jih v prihodnje kazalo posebej skrbno varovati. Dokazali smo, da so matematične vede tvorile bistven del jezuitske knjižnice, zametka današnjega NUK-a.
Keywords: Licejska knjižnica; Ljubljana; jezuiti; knjižnično gradivo; matematika; mathematics; zgodovinski pregledi