Sodelovanje delavcev pri upravljanju v enotirnem sistemu upravljanja - Strojin Štampar, Anja (Delavci in delodajalci, 2018)
Prispevek obravnava ključne pristojnosti in odgovornosti predstavnikov zaposlenih v upravnem odboru in v vlogi izvršnih direktorjev delniške družbe z enotirnim sistemom upravljanja na podlagi analize določb ZGD-1 in ZSDU ter sodne prakse. Posebne pristojnosti upravnega odbora in delavskih predstavnikov v primerjavi z dvotirnim sistemom upravljanja se odražajo v razširjeni odgovornosti članov upravnega odbora za vodenje in poslovno uspešnost družbe. Primernost zakonske ureditve delavskega soupravljanja v enotirnem sistemu upravljanja je potrdilo tudi Ustavno sodišče RS z oceno, da je urejeno na primerljivi ravni kot v dvotirnem sistemu upravljanja.
Keywords: board of directors; corporate governance; delavski izvršni direktor; delavsko soupravljanje; delniške družbe; director's duties and liability; employee executive director; employee participation; enotirni sistem upravljanja; korporativno upravljanje; one-tier governance system; skrbnost in odgovornost; stock company; upravni odbor