Indexical demonstratives and identificational focus in Hungarian - Tóth, Enikő (Linguistica (Ljubljana), 2016)
V članku predstavimo rezultate eksperimenta o indeksialnih kazalnih zaimkih v madžarščini, ki pokaže, da je raba indeksialnih zaimkov odvisna od narave konteksta. Rabo indeksialnih kazalnih zaimkov smo preverili v nevtralnih kontekstih in v podtipu kontrastivnih kontekstov, kjer je kontrastivnost izražena s pomočjo madžarskega identifikacijskega fokusa. Rezultati na eni strani potrjujejo naša predhodna dognanja, da je oddaljenost ključni faktor v nevtralnih kontekstih. Na drugi strani je iz rezultatov razvidno, da so izreke z distalnimi kazalnimi zaimki v identifikacijskem fokusu na Likertovi lestvici uvrščene višje kakor izreke z distalnimi kazalnimi zaimki v nevtralnem (nefokusnem) položaju. Rezultati kažejo na kontrastivno naravo identifikacijskega fokusa v madžarščini % vsaj pod pogojem, da je identifikacijski fokus eksplicitno označen s premikom iz predglagolskega v zaglagolski položaj.
Keywords: eksperimentalna pragmatika; hongrois; Hungarian; kazalni zaimek; madžarščina; pragmatique expérimentale; pronom démonstratif