Vplivi zdravil na rezultate laboratorijskih preiskav - Jerin, Aleš (Medicinski razgledi, 1998)
Nepričakovani rezultati laboratorijskih preiskav so posledica mnogih dejavnikov, med katerimi so tudi vplivi zdravil, ki jih lahko delimo na biološke in analizne. Večino predstavljajo biološki vplivi, ki so neposredna ali posredna posledica delovanja zdravil in vivo: rezultati ustrezajo dejanskim vrednostim, niso pa pričakovani. Pri analiznih vplivih pa rezultati odstopajo od pravih vrednosti zaradi interferenc v postopkih določanja analitov. Biološkim vplivom se težko izognemo,analizne pa je možno omejiti. Za ugotavljanje prisotnosti vplivov zdravil so izdelana mednarodna priporočila, ki omogočajo primerljivost podatkov različnih študij. Razvoj zbirk podatkov o vplivih zdravil je omogočil hiter dostop do informacij, katerih število hitro narašča in zahteva poleg ureditve tudi vrednotenje kliničnega in laboratorijskega pomena zbranih podatkov.
Keywords: diagnostika; drug; zdravila; laboratorijske preiskave; vplivi