Densification of wood - Kutnar, Andreja (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2007)
Članek obravnava procese, ki potekajo med postopkom zgoščevanja lesa, in podaja pregled dosežkov relevantnih raziskav, v katerih je bilo proučevano zgoščevanje lesa s kombiniranim postopkom hidrotermične obdelave in stiskanja.Predstavljena je viskoelastična narava lesa, skupaj s toplotnim mehčanjem oziroma plastifikacijo. Prikazane so značilne zveze med napetostjo in deformacijo lesa pri zgoščevanju. Pojasnjen je vpliv tehnoloških parametrovzgoščevanja in inherentnih značilnosti lesa, kot so gostota, odstotek kasnega lesa, delež trakovnega tkiva in smer obremenjevanja na končnelastnosti zgoščenega proizvoda. Članek obravnava tudi problem stabilizacije lesa po postopku zgoščevanja. Predstavljeni so relevantni primeri zgoščevanja lesa temeljnih raziskav in rezultati študij, ki so pomembni za aplikacijo. Podan je podroben opis procesa viskoelastične toplotnezgostitve (VTC) lesa.
Keywords: lastnosti; les; mehčanje; procesi; zgoščevanje