Prispevek k poznavanju fizičnogeografske podobe Sečoveljskih solin - Ogrin, Darko (Annales. Series historia naturalis, 2000)
Analizirane so naravnogeografske prvine, ki so bile pomembne za nastanek in delovanje solin ob spodnjem toku Dragonje pri Sečovljah, predvsem geološke in geomorfološke značilnosti, med njimi tudi antropogeni elementi površja, kot so npr. umetni nasipi. Posebna pozornost je namenjena hidrološkim razmeram Dragonje, umetno narejenim solinskim kanalom kot tudi kemičnim in fizikalnim lastnostim Piranskega zaliva. Z vidika razmer za pridobivanje soli so predstavljene tudi klimatske razmere, predvsem sončno obsevanje in temperatura zraka ter padavine in vetrovnost.
Keywords: fizična geografija; geomorfologija; geomorphology; hidrogeografija; klimatogeografija; Koprsko Primorje; physical geography; Sečovelje; Slovenia; Slovenian Riviera; Slovenija