Modern deformation measurement techniques and their comparison - Kovačič, Boštjan (Strojniški vestnik, 2008)
Izveden je bil deformacijski obremenilni preizkus betonske plošče. Betonska plošča je bila obremenjevana z računalniško vodenim hidravličnim valjem PZ 100do sile 42 kN. Uporabljen je bil elektronski tahimeter znamke Nikon 800 in fotoaparat Fuji Pro S3. Izmerila se je vsaka dodatna obremenitev po 3 kN. Uporaba elektronskih tahimetrov za takšne namene je kar pogosta, vendar se v kombinaciji z digitalno fotogrametrijo le redko pojavlja. Kombinacija je zelo obetavna, saj je bil standardni odstopek fotogrametričnih meritev 0,16 mm, geodetskih meritev pa 0,7 mm, opazovanja pa so lahko bila izvedena tako za signalizirane in nesignalizirane točke hkrati. Betonska plošča je bila dodatno tudi analitično zmodelirana, model pa se je primerjal s fotogrametrično, geodetsko in hidravlično metodo.
Keywords: fotogrametrija; deformacije; betonske plošče