Biochemical failure of surgical stage T3N0 prostate carcinoma with or without adjuvant radiotherapy - Lee, Jeffrey R (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišča. Bolniki, pri katerih žlezni karcinom prostate prerašča ovojnico prostate ali pa zajema semenjak (vesiculo seminalis), imajo slabšo prognozo. Številne študije so obravnavale učinek adjuvantne radioterapije na klinični izhod bolezni, toda redke so proučevale vpliv takšnega zdravljenja na biokemične znake bolezni, (kot je koncentracija prostata specifičnega antigena- PSA), ki kažejo na ponovitev in razvoj bolezni. Metode. Naredili smoretrospektivno analizo 100 bolnikov s karcinomom prostate, kjer je karcinompreraščal ovojnico ali pa zajemal semenjak (stadij T3). Pri vseh je bila narejena prostatektomija. 31 bolnikov je bilo nato zdravljenih še z obsevanjem ležišča prostate, 69 bolnikov pa ni bilo obsevanih. Bolniki so biliobsevani glede na odločitev zdravnika. Neugodni napovedni dejavniki niso bili enakomerno razporejeni v obeh skupinah, več jih je bilo v skupini z radioterapijo. Povprečna doba sledenja je bila 60 mesecev. Rezultati. 5- in 10-letno preživetje brez biokemičnih znakov bolezni je bilo pri bolnikih z radioterapijo 64% in 31%, pri bolnikih brez radioterapije pa podobno 55% in 30% (p = 0,76). Edina razlika, ki smo jo našli med obema skupinama bolnikov, je bila, da so imeli bolniki z adjuvantno radioterapijo zančilno boljšo lokalno kontrolo bolezni, ki je bila po 10 letih 95%, pri bolnikih brez radioterapije pa le 65% (p = 0,03). Ko smo primerjali samo bolnike, ki so imeli s karcinomom zajete semenjake, smo videli, da se je enako pogosto javljal biokemično dokazan recidiv ne glede na radioterapijo. Bolniki niso imeli okvarjene potence, če je bila narejena prostatektomija ob ohranitvi živcev, tudi če so bili kasneje obsevani. Zaključki. Adjuvantna radioterapija po prostatektomiji pri bolnikih s karcinomom prostate T3 značilno zmanjša klinični lokalni recidiv bolezni, toda ne vpliva na biokemično dokazan recidivin na celokupno preživetje. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov).
Keywords: Neoplasm staging; Prostatectomy; Prostate-specific antigen; Prostatic neoplasms; Radiotherapy