Historical memory and the identity of places - Farinelli, Patrizia (Ars et humanitas, 2019)
Članek govori o konfiguraciji spomina na vojno v nekdanji Jugoslaviji v devetdesetih letih in se pri tem osredotoča na roman Zone (2008) Mathiasa Énarda ter na zbirko dokumentarne proze La guerra in casa (1998) Luca Rastella. Cilj pričujočega članka je pokazati, da spomin na nasilne dogodke v obeh delih, čeprav na različen način, sproža nov pristop k identiteti prostorov. Medtem ko se v zbirki besedil La guerra in casa geografske lokacije ponovno razdelijo, in sicer na kategoriji ''tukaj'' in ''tam'' (na prostore, kjer so ljudje preživljali nasilnost vojne, ter na tiste, od koder so jo opazovali od daleč), v Énardovem romanu prostori dobijo bolj tekočo identiteto: zaradi skupne usode so prikazani kot prepleteni, ob tem pa je tudi zgodovina predstavljena kot mreža, na kateri se preteklost in sedanjost ter realna dejstva in mitologija pogosto prepletajo in celo prekrivajo.
Keywords: documentary prose; dokumentarna proza; Énard, Mathias; fiction; fikcija; francoski roman; French novel; geografski prostori; geographical spaces; history; Italian literature; italijanska književnost; Jugoslavija; memory; prostor; Rastello, Luca; space; spomin; vojna; war; Yugoslavia; zgodovina