Sonaravna zasnova regionalnega razvoja Slovenije - Plut, Dušan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2005)
Glede na majhno velikost ozemlja so regionalne razlike v Sloveniji dokaj izrazite, negativne posledice pa se kažejo tudi na okoljskem polju. Dvig materialnega blagostanja je bil zlasti v nekaterih regijah dosežen tudi na račun izčrpavanja naravnih virov in obremenjevanja geografskega okolja. Slovenija lahko sonaravne značilnosti in razsežnosti lastne in evropske prostorske in regionalne zasnove udejanja z razmeščanjem temeljnih prostorskih in regionalnih struktur v okviru različnih regionalnih zmogljivosti geografskega okolja.
Keywords: Slovenia; Slovenija; natural environment; okolje; ecology; ekologija; regionalno planiranje; regionalni razvoj; prostorski razvoj; sonaravni razvoj; sustainable development; trajnostni razvoj