Novejša sodna praksa Sodišča Evropske unije in slovenskega Vrhovnega sodišča glede delovnega časa in letnega dopusta - Rataj, Primož (Delavci in delodajalci, 2026)
Prispevek se osredotoča na novejše pomembnejše primere, ki sta jih na področju delovnega časa in letnega dopusta v preteklih letih obravnavala Sodišče Evropske unije (2021-2026) ter slovensko Vrhovno sodišče (2025-2026). Natančneje gre za primere, povezane z razmejevanjem med delovnim časom in počitkom, časom prevoza kot delu delovnega časa, merjenjem delovnega časa, ločenosti dnevnega in tedenskega počitka, izravnavanjem ur v referenčnem obdobju, horizontalnem učinku direktive in obdobju za prenos letnega dopusta, (ne) povezanosti dopusta z obdobjem izolacije, načinu prenehanja pogodbe o zaposlitvi in vprašanju možnosti dejanske izrabe letnega dopusta s strani zaposlenega, ter primerov o letnem dopustu, povezanih s protipravnim ravnanjem delodajalca, tako z vidika standarda skrbnosti delodajalca, da delavca postavi v položaj, ko dopust lahko izrabi, (ne)relevantnosti zastaralnega roka, kot tudi glede dopusta v povezavi z nezakonito odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.
Keywords: annual leave; case law; delovni čas; employer’s noncompliance; letni dopust; period of rest; počitek; protipravnost delodajalca; sodna praksa; working time