Pristojnost za izdajo začasnih ukrepov v arbitražnem postopku - Kerševan, Ana (Podjetje in delo, 2017)
Vloga državnega sodišča v arbitraži temelji na načelu sodnega nevmešavanja v arbitražni postopek, sodišče pa v arbitraži opravlja predvsem podporne in kontrolne funkcije, za katere arbitraža kot subjekt zasebnega prava nima pooblastil. Pomembna izjema od načela nevmešavanja sodišča v arbitražni postopek je področje začasnih ukrepov, ki so izdani v podporo arbitražnemu postopku, saj lahko takšne ukrepe pogosto izdata tako sodišče kot arbitraža, njuna pristojnost na tem področju je zato paralelna. Določitev foruma, ki bo v konkretnem primeru omogočil učinkovitejše varstvo pravic z začasnimi ukrepi, je odvisna od številnih okoliščin, ki v času sklepanja arbitražnega dogovora morda niti niso predvidljive. Zato je pomembno, da stranki arbitražni dogovor glede začasnih ukrepov oblikujeta na način, ki bo po eni strani fleksibilen in ne bo zapiral možnosti za angažiranje enega ali drugega organa, po drugi strani pa bo na predvidljiv način uredil porazdelitev pristojnosti med sodiščem in arbitražo in s tem preprečil morebiten kompetenčni spor med njima. Zastoji v postopku in izdaja nasprotujočih si odločitev o začasnem ukrepu s strani sodišča in arbitraže lahko namreč v času, ko je nujno potrebno hitro ukrepanje, popolnoma izničijo namen zavarovanja, ki ga nudi institut začasnih ukrepov, predlagatelju pa povzročijo dodatno škodo. Namen tega prispevka je predstavitev pogojev, pod katerimi imata sodišče in arbitraža pristojnost za izdajo začasnih ukrepov, analiza okoliščin, v katerih je smiselno, da je pristojnost za izdajo začasnih ukrepov bodisi porazdeljena med oba subjekta bodisi podeljena le enemu izmed njiju, na koncu pa tudi obravnava različnih stališč o dopustnosti dogovora o izključitvi pristojnosti sodišča iz postopka z začasnimi ukrepi ter vpliva tovrstnih dogovorov na kompleksno razmerje med načelom avtonomije strank in pravico do sodnega varstva.
Keywords: arbitration; arbitraža; arbitražno pravo; concurrent jurisdiction; conflict of jurisdictions; contractual exclusion of jurisdiction; exclusive jurisdiction; interim measures; izključna pristojnost; jurisdiction to issue interim measures; kompetenčni spor; načelo avtonomije strank; omejen dostop do sodišča; paralelna pristojnost; party autonomy; podporne funkcije sodišča; pogodbena izključitev pristojnosti; pravica do sodnega varstva; pristojnost za izdajo začasnih ukrepov; restricted access to court; subsidiarna pristojnost; subsidiary jurisdiction; supportive role of the court; the right of access to court; začasni ukrepi