House and home across cultures - Kavalir, Monika (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Članek temelji na predpostavki, da sta jezik in kultura neločljivo povezana, in na tej osnovi obravnava nekatere značilnosti domene, ki jo lahko poimenujemo ´hiša in dom´, na Britanskem otočju in v Severni Ameriki ter jo primerja s slovensko situacijo. Ob podrobnejšem pregledu gradbenih materialov, velikosti stanovanj, rabe svetlobe, barv in slogov, higiene, razlikovanja med družbenimi razredi in odnosa do hiše v primerjavi z domom je pokazano, da sta, kot skoraj vsak koncept v vsakem jeziku, pojma hiše in doma kulturno določeni izkušnji časa in prostora - tu ne gre za naključje, temveč za povezavo s strukturnimi značilnostmi obravnavanih kultur. Razpravo dopolnjuje korpusna analiza izrazov, povezanih s hišo oziroma domom, ki jasno pokaže tesno povezavo med jezikom in kulturo ter ponazori, kako pomembno je razumevanje ciljne kulture oziroma kultur za obvladovanje jezika.
Keywords: ameriška kultura; britanska kultura; jezik in kultura; kolokacije; slovenska kultura