Pregled sodne prakse s področja varovanja osebnih podatkov, zaupnosti, poslovne skrivnosti - Šetinc Tekavc, Martina (Delavci in delodajalci, 2018)
Opravljanje dela in plačilo zanj sta bistveni sestavini delovnega razmerja, ki nastane na podlagi pogodbe o zaposlitvi, vendar nikakor nista edini. Na strani delavcev so pomembne tudi obveznosti, ki izhajajo iz prepovedi povzročanja škode delodajalcu oziroma zahteve po lojalnosti do delodajalca. V prispevku so tako obravnavane mogoče kršitve obveznosti varovanja osebnih podatkov oziroma zaupnosti in varovanja poslovne skrivnosti ter konkuriranja delodajalcu. Ob presoji zakonitosti odpovedi ali obstoja odškodninske ter eventualne disciplinske odgovornosti tako sodišča ugotavljajo naravo podatkov, obstoj kršitev ter eventualne zadržke, zaradi katerih izrečena sankcija ni ustrezna (npr. poseg v svobodo izražanja).
Keywords: competitive ban and clause; confidentiality; delovnopravne sankcije; konkurenčna prepoved in klavzula; labor law measures; lojalnost do delodajalca; loyalty to the employer; personal data protection; protection of business secrets; varovanje poslovne skrivnosti; varstvo osebnih podatkov; zaupnost