Lamentation and poetic imagination of Psalm 22 - Dentz, René (Phainomena (Ljubljana), 2025)
Psalm 22, ki je globoko zaznamovan s tožbo in prehodom k upanju, ponuja priložnost za premislek bližine med biblično hermenevtiko Paula Ricoeurja ter sodobnimi izzivi sekularizacije in odsotnosti eshatologije. Prispevek izkustvo zapuščenosti, kakršno opisuje psalmist, razgrinja kot potrebo po poetični domišljiji, ki zmore nanovo osmisliti eksistenco. Ricoeur priskrbi orodje za razumevanje performativnosti, s katero psalm premošča napetosti med pripovedjo, metaforo in dinamiko »moči prebivanja«, kakršne so prisotne znotraj biblične govorice
Keywords: biblična hermenevtika; Paul Ricoeur; sekularizacija; tožba; upanje