Funkcija gospodarja volkov v povedkah, zagovorih, verovanjih in šegah - Mencej, Mirjam (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2000)
Avtorica v članku primerja funkcijo mitične osebe volčji pastir, ki jo najdemo v slovanskih in tudi neslovanskih povedkah in verovanjih, s funkcijo oseb, na katere se ljudje obračajo v zagovorih / blagoslovih / molitvah v želji, da bi njihovo živino in njih same ubranili pred volkovi. Prav tako primerja tudi funkcijo šeg, namenjenih obrambi pred nevarnostjo volkov.
Keywords: ethnology; etnologija; folkloristics; folkloristika; mitologija; mythology; verovanje; volkovi; povedke; zagovori; šege