Parler de la guerre - Bastian, Sabine (Linguistica (Ljubljana), 2018)
V članku se ukvarjamo z analizo argojevske in ljudske govorice v romanih, ki zadevajo prvo svetovno vojno. Analiza se opira na francosko-nemški korpus, ki ga tvorita francoski roman Ogenj (Le Feu) Henrija Barbussa (1916) in nemški prevod romana (Das Feuer) Lea von Meyenbourga iz leta 1918 ter nemški roman Na zahodu nič novega (Im Westen nichts Neues) Ericha Marie Remarqua iz leta 1928 in njegov prevod v francoščino Alzirja Helle in Oliviera Bournaca A l'Ouest, rien de nouveau, ki je izšel istega leta. V članku razpravljamo o različnih vprašanjih, povezanih s prisotnostjo jezikovnih zvrsti in njihovim prevodom.
Keywords: analiza diskurza; argo; Barbusse, Henri: Le feu; francoščina; književno prevajanje; nemščina; prevodi; Remarque, Erich Maria: Im Westen nichts Neues; svetovna vojna 1914-1918; vojni romani