Migranti in migrantsko delo v času pandemije - Zavratnik, Simona (Teorija in praksa, 2021)
Članek analizira družbenoekonomske učinke pandemije Covida-19 na migracije v kontekstu novega režima (ne)mobilnosti, v katerem so se mednarodne migracije močno zmanjšale. Na podlagi najnovejših analiz in poročil globalnih akterjev mobilnosti preizkušamo tezo, da so migranti ostali na delovnih mestih, da smo "drugi" lahko delali od doma. Migrantsko delo je pomembno za relativno nemoteno funkcioniranje družbe v obdobju največje zdravstvene krize; odvisnost nacionalnih ekonomij od migrantskega dela pa je stalnica, ki jo je pandemija še zaostrila. Analiza kaže, da migrantski delavci v času omejene fizične mobilnosti (kot del globalnega prekariata in "novih revnih", ki jih je ustvarila pandemija) prispevajo k sistemskemu delovanju družbe. V ožjem vidiku analize se kaže precejšnja odpornost migrantskega dela, o čemer priča skorajda nespremenjen obseg denarnih nakazil migrantov v pandemičnem letu 2020.
Keywords: Covid-19; denarna nakazila migrantov; Epidemics; Epidemije; Migracijsko delo; Migrant labor; migrantski delavci; novi revni; pandemija; trg dela