BRKO KUHA ZA VAS Srbski podvarak Vzamemo 2 glavi kislega zelja (lahko va-kuumsko pakirano — ogulinski kiseli kupus), narežemo ga na kocke in rezance, očistimo 1 kg čebule, jo zrežemo in prepražimo na olju, dodamo narezano zelje, dobro popopra-mo, solimo, dodamo lovorjevo listje, malo olja in cel poper. Vse to zložimo v pekač. Pečemo v pečnici, po želji lahko na vrhu zelja pečemo še svinjske kotlete ali kose purana ali race. Piščančev paprikaš s kolerabo Na olju prepraži čebulo, dodaj malo pa-prike in piščančjega mesa, počasi praži. Na-reži 3 majhne kolerabe in jih posebej spraži na malo olja, posoli, stresi skupaj meso in kolerabo, prelij s kislo smetano in zapeči v pečici. Zimska pita Jabolka očistimo, narežemo na tanke li-stiče, spečemo v pekaču na malo olja. Med-tem napravimo malo bolj gosto testo za pa-lačinke, jabolka nato prelijemo s testom in enakomerno zapečemo. Pečeno pito narežemo in posujemo s sladkorjem. Omleta s sirom Zmešamo 7—9 jajc, dodamo 10 dkg nari-banega sira (gauda), malo soli in popra. Stte-semo na ogreto olje in spečemo, nato omleto prepognemo in potresemo še z 10 dkg sira. Krompirjeva čorba Olupimo in zrežemo na koščke 1—2 krom-pirja, damo v vrelo vodo in kuhamo. Ko je krompir kuhan, ga solimo, dodamo malo Knorra :n kisle smetane. Pogačice s sirom Zmešamo 25 dkg moke, 25 dkg skute, do-damo 1 jajce in 1 rumenjak, pustimo stati v hladilniku eno uro. Iz testa napravimo po-gačice, jih premažemo z beljakom in pečemo pri 250" C. Hruške s smetano 12 hrušk kuhamo 30 minut v zelo sladki vodi (12 dkg sladkorja), jih odcedimo, sirup nato kuhamo še 10 minut in z njim preli-;cmo hruške. Okrasimo s smetano.