Vpliv polimernih materialov na atmosfero v miniaturnih hermetičnih relejih - Koller, Lidija (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Stanje kontaktne površine je pomemben parameter pri zagotavljanju kontaktne zanesljivosti. Za študij mikroklime v miniaturnem hermetičnem releju je bilo simulirano izparevanje relejskih plastičnih delov zaradi lastnega segrevanja releja. Relejske dele iz polimernih materialov: araldita, ultramida in lexana smo izpostavili induktivno vzbujeni kisikovi plazmi (27,12 MHz) in jih razplinjevali (?$1x10 mbar) pri temperatur 135°C. S kvadrupolnim masnim spektrometrom smo analizirali molekulske mase razplinjenih substanc in ocenili njihovo relativno količino. Poleg vodika in vodne pare je bilo iz araldita izplinjenih največ nasičenih ogljikovodikov C_xH_y z nizkim številom ogljikovih atomov. Ta povzroča po ohladitvi releja največje onesnaženje atmosfere v releju in na kontaktih.$?
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: vakuumska tehnika; razplinjevanje; polimeri; releji; masna spektrometrija