Razširjenost in populacijska dinamika zahodnega puščavnika Osmoderma eremita (Cetoninae: Scarabaeidae: Coleoptera) v urbanem okolju Ljubljane - Ambrožič, Špela (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2021)
V predstavljeni raziskavi smo ugotavljali razširjenost ogroženega zahodnega puščavnika Osmoderma eremita (Scopoli, 1763) v mestu Ljubljana ter njegovo populacijsko dinamiko v mestnem parku Tivoli. V zelenem pasu, ki se razteza skozi mesto Ljubljana v smeri jugovzhod-severozahod in ga sestavljajo Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, Grajski grič in Golovec, smo vrsto popisovali v obdobju 2010 ? 2020. Z uporabo prestreznih visečih feromonskih pasti smo puščavnika potrdili v mestnem parku Tivoli, na Rožniku in Šišenskem hribu. Na Grajskem griču in Golovcu vrste nismo našli. Med letoma 2013 in 2020 smo v mestnem parku Tivoli zabeležili velika nihanja populacije zahodnega puščavnika, ki pa sicer nakazujejo na stabilno populacijo z dveletnim razvojnim ciklom. Urbana populacija v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib predstavlja 0,3 % slovenske populacije zahodnega puščavnika in je izjemnega nacionalnega pomena za ohranjanje vrste v Sloveniji. Kljub stabilnosti populacije je zaradi njene izoliranosti potrebno zagotavljati dovolj habitatnih dreves (trenutno 11 ? 15 dreves / ha), saj lahko morebitno zmanjševanje populacije in negativni demografski procesi populacijo hitro potisnejo v izumrtje.
Keywords: Cetoninae; city park; Coleoptera; endangered species; green areas; mestni park; ogrožene vrste; saproksilni hrošči; saproxylic beetle; Scarabaeidae; Slovenia; Slovenija; zelene površine; Žuželke