Gospodarska/finančna kriza kot spremenjena okoliščina - Grilc, Peter (Pravni letopis, 2011)
Namen prispevka sta kratek pregled doktrine spremenjenih okoliščin in analiza zadnjih odločb v zadevah, v katerih so se stranke sklicevale na gospodarsko ali finančno krizo ali spremenjene gospodarske pogoje v zvezi s spremenjenimi okoliščinami. Obravnavana je gospodarska in finančna kriza kot spremenjena okoliščina, obdelani so primeri pogodbenih klavzul, s katerimi se je mogoče izogniti upoštevanju posledic gospodarskih sprememb na trgu, posebej pa tudi spremenjene okoliščine in plačilo bonusov kot dela zaslužka ter slovenska sodna praksa. Problematika je obravnavana historično in primerjalnopravno, pri tem pa so izhodišča za obravnavo spremenjenih okoliščinvedno tri načela, med katerimi je osrednje načelo dolžnosti izpolnitve obveznosti (pacta sunt servanda, 9. člen OZ), dodati pa velja načela prostega urejanja obligacijskih razmerij (3. člen OZ), ekvivalence dajatev (8. člen OZ) ter vestnosti in poštenja (5. člen OZ). Zgodovinsko je zajeto obdobje od rimskega prava do danes, primerjalnopravno pa so obravnavani zlasti nemško, francosko (theorie de l'imprevision), italijansko pravo in common law prek konstruiranih doktrin frustration, impossibility in impracticability. Članek ugotovi, da je moderna praksa zadržana do sklicevanjana gospodarsko krizo kot na spremenjene okoliščine.
Keywords: bonuse; bonusi; changed circumstances; common law; contractual clauses; contractual freedom and autonomy; dolžnost izpolnitve obveznosti; economic and financial crisis; economic crisis; ekonomska kriza; ekvivalenca dajatev; finančna kriza; gospodarska kriza; impossibility; impracticability; krize; načelo prostega urejanja obligacijskih razmerij; neveljavnost; obligacije; pogodbe; pogodbene klavzule; pogodbeno pravo; spremembe; spremenjene okoliščine