Ivan Potrč in Narte Velikonja na sončni in senčni strani revolucije - Čeh Steger, Jožica (Studia Historica Slovenica, 2019)
Slovenski pisatelji in pisateljice so ob koncu druge svetovne vojne delili usodo številnih intelektualcev v spektru od zmagovalcev do tragičnih poražencev komunistične revolucije. V prispevku želimo prikazati, kako sta se po drugi svetovni vojni izpisali življenjski in literarni poti pisateljev Ivana Potrča in Narteja Velikonje. Potrč je bil vse od gimnazijskih let zaprisežen komunist, v Kraljevini Jugoslaviji politični zapornik, med vojno v taborišču Mauthausen in partizan, po osvoboditvi pa je zasedal visoke politične funkcije. Življenjska usoda Narteja Velikonje, katoliško usmerjenega visokega banovinskega uradnika in med drugo svetovno vojno Rupnikovega sodelavca, se je iztekla tragično. Povojna komunistična oblast ga je dne 23. junija 1945 obsodila na smrt z ustrelitvijo. Kot pisatelja se Ivan Potrč in Narte Velikonja stikata v socialno občuteni pripovedni prozi.
Keywords: pisatelji; Potrč, Ivan; severovzhodna Slovenija; Slovene literature; slovenska književnost; social realism; socialni realizem; Velikonja, Narte; victims of communism; victors of revolution; writers