Slovenska manjšina v slovensko-italijanskih odnosih - Kosin, Marko (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 1998)
Pregled zajema tiste korake in razgovore o slovenski manjšini med uradnimi predstavniki Slovenije in Italije, v katere je imelo vpogled veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu. Omenjamo tudi nekatere važnejše dogodke iz slovensko-italijanskih odnosov, ki so vplivali na položaj slovenske manjšine. Reproducirani so tudi pomembnejši dokumenti, ki jih je v zvezi z zaščito slovenske manjšine naša stran uradno posredovala italijanski.
Keywords: Italija; Italy; Slovenia; Slovenija; narodne manjšine; Slovenci v Italiji; mednarodni odnosi; mednarodni sporazumi