Določitev sončnega obsevanja urbanih območij s pomočjo odprtokodnega GIS modela - aplikacija na primeru Rožne doline v Ljubljani - Mangafić, Alen (Igra ustvarjalnosti, 2017)
Določanje sončnega obsevanja je ključno za načrtovanje solarnih sistemov. Obstajajo različni GIS modeli za določitev sončnega obsevanja, ki se medsebojno razlikujejo po vhodnih podatkih, strojnih zahtevah, zanesljivosti in primernosti glede na posebnosti obravnavanega območja in narave študije. Urbana območja zaradi razgibanosti in raznolikosti predstavljajo večji izziv pri množičnem vrednotenju potenciala prejete sončne energije. V članku je predstavljena metodologija za določitev obsevanja streh urbanih območij s pomočjo GRASS GIS modela r.sun, ki ponuja izračun na podlagi visoko ločljivih prostorskih, atmosferičnih in meteoroloških podatkov. Uporabljeni vhodni podatki so prosto dostopni za celotno območje Slovenije. Predlagan metodološki pristop smo preizkusili na območju mestne četrti Rožna dolina s severnim delom Viča v Ljubljani. Območje je namreč zelo pestro po tipologiji zgrajenih objektov, pokrovnosti tal in višinskih razlikah.
Keywords: Copernicus; GIS; lidar; Molusce; r.sun; Slovenia; Slovenija; Solar irradiation; sončno obsevanje