Čudovita pozornost na človeškost - Hedžet Tóth, Cvetka (Slavistična revija, 1997)
Članek razpravlja o Kocbekovem razumevanju filozofije Ernsta Blocha in pri tem še posebej izpostavlja Kocbekovo lastno odzivanje svetu, ki ima z Blochom zelo mnogo skupnega. Za oba misleca je značilno, da človeka dojemata kot bitje upanja in zavračata pesimizem in nihilizem. Pri tem zelo očitno upoštevata Marxovo misel in krščansko izročilo. Obrat k človeku je motiviran s prizadevanjem po sreči, ki je Kocbeku temelj za počlovečevalni proces; ta v novejši zgodovini po njegovem vodi celo v poenotenje človeštva.
Keywords: Bloch, Ernst, 1885-1977; ethics; etika; idejni nazori; Kocbek, Edvard, 1904-1981; nemška filozofija; Slovene literature; slovenska književnost; vplivi