An alternate (and old-fashioned) view of Neolithisation in Greece - Perles, Catherine (Documenta Praehistorica, 2003)
Kljub sodobnim avtohtonističnim modelom neolitizacije Grčije se v članku vrnemo nazaj k bolj staromodnim modelom in zagovarjamo kolonizacijski proces z majhnimi, morskimi pionirskimi skupinami, ki so kasneje prišle v stik z lokalnim prebivalstvom. Naše dokazovanje temelji, prvič na analizah trenutno dostopnih podatkov o mezolitiku, ki kažejo, da ni izpolnjen nobeden od pogojev za lokalni proces. Drugič temelji na razmišljanju o pogosto spregledanih vidikih, kot je na primer ta, da so s prevzemom teoretičnega in praktičnega znanja kmetovanja prevzeli tudi nove obrti in arhitekturne tehnike. In tretjič naše dokazovanje temelji na potrebi, da bi razločili naključne, toda možne paralele med bližnjevzhodnim in grškim neolitikom.
Keywords: archaeology; arheologija; Grčija; Greece; neolitik; neolitizacija; human migration; migracije