Kentumski in satemski jeziki - sodobni pogledi na staro delitev - Klemenčič, Simona (Slavistična revija, 2007)
V članku je postavljeno pod vprašaj tradicionalno stališče, da niti kentumska niti satemska skupina jezikov ne kaže sledi več kot dveh vrst tektalov. Tako nekateri kentumski jeziki izkazujejo reflekse za tri vrste prajezičnih tektalov. Pregled alternativnih teorij, ki postavljajo pod vprašaj obstoj izhodiščnega tritektalnega sistema, pokaže, da stanja v posameznih jezikih ne razložijo bolj prepričljivo kot klasična tritektalna teorija, ki pa jo je potrebno preoblikovati.
Keywords: Centum languages; idoevropska dialektologija; Indo-European dialectology; kentumski jeziki; Satem languages; satemski jeziki; teorije; theories; tri-tectality; tritektalnost