Astrofizika z nevtrini - poskus Ice Cube - Vodeb, Veronika (Matrika, 2016)
V članku je predstavljen poskus Ice Cube, ki se izvaja na južnem polu in detektira nevtrine, ki na Zemljo prispejo iz vesolja. Najprej so na kratko predstavljeni zgodovina spoznavanja in nekaj splošnih lastnosti nevtrinov, nato pa so opisani princip delovanja, postopek konstrukcije ter pomembnejši izsledki eksperimenta Ice Cube. Na koncu so povzeti eksperimenti, ki se na to temo obetajo v prihodnosti.
Keywords: astrofizika; astrophysics; Cherenkov radiation; detektorji delcev; Ice Cube experiment; neutrinos; nevtrini; particle detectors; poskus Ice Cube; sevanje Čerenkova