"Mein besonderer Dank gilt---" - Thonhauser-Jursnick, Ingo (Linguistica (Ljubljana), 1998)
"Posebna zahvala velja... " - Predgovor. Strukture za izražanje zahvale v znanstvenih besedilih. Prispevek izhaja iz "vsakdanjega srečevanja z besedili"v akademskem kontekstu: iz kurzoričnega branja predgovorov znanstvenih člankov. Izhajamo iz teze, da predgovori predstavljajo posebno besedilno vrsto, ki jo lahko pojmujemo kot sklop znotraj- in zunajbesedilnih značilnosti. Na konkretnem primeru obravnavamo eno od bistvenih zunajbesedilnih značilnosti - vzorec besedilne strukture, na katerem temelji omenjena besedilna zvrst. Gre za vzorec kot odraz jezikovnega znanja, ki ga jemogoče pojmovati kot sestavni del vsakdanjega, rutinskega odnosa do besedil in besedilnih vrst. Na podlagi analize angleških in nemških besedil skušamo ugoroviti, v kolikšni meri elementi, kot so "umestitev teme v strokovno besedilo", "navedba cilja, namena in naslovnika/naslovnice", "podatki o vsebini in zgradbi" in "zahvala", dejansko nastopajo kot stalne ali spremenljive sestavine obravnavane besedilne vrste.
Keywords: besedilne vrste; tekstna lingvistika; zahvale; znanstvena besedila