Vloga moči in uporaba UI v mrežni družbi - Kraner, David (Bogoslovni vestnik, 2024)
Komunikacijska orodja so pomemben vir porazdelitve moči. Današnja mrežna družba, ki ima na razpolago mnoge komunikacijske tehnologije, doživlja nenehne komunikacijske zaplete. Eskalacija vplivanja in izkazovanja moči zaradi uporabe umetne inteligence (UI) bi se morala gibati znotraj nadzorovanega območja. To pomeni, da se mora razvoj UI in njena uporabnost podrediti spoštovanju človekovega dostojanstva. Dosedanje pozitivne izkušnje uporabe strojev z UI pri izvajanju opravil v pomoč človeku obetajo pozitivno prihodnost. Vendar pa ne manjka tistih, ki bi UI lahko izkoristili človeku v škodo. Zato je (in bo) potrebno neprestano etično spremljanje razvoja in vključevanja tovrstne tehnologije v družbo ter vzpostavljanje vzvodov za zagotavljanje varnosti, pravičnosti in kontrole.
Keywords: artificial intelligence; authority; communication; force; komunikacija; moč; mrežna družba; network society; oblast; power; umetna inteligenca