Sol-gel postopek za pripravo luminescenčnih spojin - Županc Mežnar, Lea (Vakuumist, 2000)
Sol-gel postopek omogoča sintezo čistih in homogenih snovi. Iz pripravljenega sola kot izhodne spojine lahko pripravimo raazlične oblike končnega produkta: tanke plasti, ploščice, monolite, vlakna ali prahove, katerih delci imajo želeno morfologijo - obliko in velikost delcev. Vse navedene prednosti sol-gel metode so odgovor na zahteve pri luminescenčnih snoveh. V prvem delu so predstavljene najpomembnejše lastnosti in uporaba luminescenčnih snovi ter osnove sol-gel postopkov. Podani sta dve sintezni poti za pripravo Snspodaj2:RZna3+ in SiOspodaj2:RZna3+ luminescenčnih spojin.
Keywords: luminescenca; luminiscenčne spojine; sinteza; morfologija; sol-gel postopki