Parateater in duhovna drama v misteriju Prebujenje v svetlobo Vilija Ravnjaka - Ocepek, Pavel (Jezik in slovstvo, 2003)
Besedilo predstavlja obredno gledališče kot posebno gledališko obliko. Sprašuje se o literarno zvrstno ustreznem besedilu, ki je lahko kot avtohtona literarna umetnina predloga pri ugledališčenju obreda. Ob analizi dramskega dela Prebujenje v svetlobo (2002) Vilija Ravnjaka ugotavlja, da je ustrezna zvrst za obredno gledališče posebna oblika drame, ki jo poimenuje papardrama.
Keywords: Ravnjak, Vili; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska dramatika; parateater; duhovna drama; misteriji; literarne študije; Ravnjak, Vili: Prebujenje v svetlobo