Application of digital tools assessing information risk in the control activity - Kostova, Silviya (Naše gospodarstvo, 2024)
Prispevek obravnava digitalizacijo vodilnih informacijskih tokov v kontrolnih dejavnostih. Osredotoča se na uporabo tehnologije in njeno integracijo pri izvajanju oblik nadzora. Namen prispevka je zagovarjati praktične pristope za zmanjšanje informacijskega tveganja pri predhodnem in naknadnem nadzoru, da se zagotovi točnost in resničnost finančnih in nefinančnih informacij. Ocena učinkovitosti podatkov zagotavlja integriteto, doslednost, veljavnost, popolnost in pravočasnost - z uporabo orodij za digitalno oceno tveganja pri kontrolnih dejavnostih. Za dokazovanje hipotez je uporabljena metoda navzkrižne tabele (angl. cross-tabulation method), ki se osredotoča na razmerje med uporabo preverjanja, inšpekcije, revizije, revizijskega pregleda in nadzora ter digitalnimi orodji, uporabljenimi v kontrolnih institucijah, ki izvajajo finančni nadzor v javnem sektorju Republike Bolgarije. Študija ocenjuje učinkovitost praks upravljanja podatkov, pri čemer poudarja pomen ohranjanja integritete, doslednosti, veljavnosti, popolnosti in pravočasnosti. Študija ugotavlja, da bi z uporabo naprednih orodij za digitalno oceno tveganja bilo mogoče izboljšati učinkovitost kontrolnih dejavnosti na različnih področjih. Pristop podpira trajnost finančnega nadzora in je v skladu z modernimi upravljavskimi standardi, s čimer spodbuja kulturo odgovornosti in natančnosti pri upravljanju javnih financ.
Keywords: digital risk assessment; informacijska integriteta; information integrity; odgovornost; optimizacija; optimization accountability; orodja za digitalno oceno tveganja; public financial management; upravljanje z javnimi financami