O Alasijevi glosi sacne - Furlan, Metka (Slavistična revija, 2009)
V Alasijevi glosi sacne se ohranja v množinski obliki moškega spola zabeležen zahodnoslovenski krščanski termin *žaken (m.), ge. *-kna 'diakon', ki tako kot hrv. žäkan (m.), gen. -kna, tudi žakan, ge. -kna, predstavlja zgodnji južnoslovanski romanizem z izhodiščem v lat. diaconus.
Keywords: 17.st.; Alasia da Sommaripa, Gregorio, 1578-1626; leksikologija; lexicology; romanizmi; Slovene; slovenščina