Kinolilnitroni – večtarčne učinkovine za terapijo nevrodegenerativnih bolezni - Rebernak, Špela (Placebo, 2024)
Nevrodegenerativne bolezni so raznolika skupina bolezni, ki prizadene veliko število ljudi po svetu. Značilna je prizadetost centralnega in perifernega živčnega sistema. Za zdravljenje se že vrsto let uporabljajo uveljavljene sintezne učinkovine, vse bolj pa v terapijo prihajajo tudi fitofarmaki, ki kažejo mnogo ugodnih rezultatov in manj neželenih učinkov. Ti so pri splošno razširjenih zdravilih zelo pogosti in močno vplivajo na kakovost življenja pacientov, zato je veliko pozornosti usmerjene v nadaljnji razvoj teh terapevtskih možnosti.
Keywords: Alzheimerjeva bolezen; kinolilnitroni; Nevrodegenerativne bolezni; Parkinsonova bolezen