Pomladanski jeglič (Primula veris L.) z vidika antropozofske medicine - Stare, Klavdija (Farmacevtski vestnik, 2019)
Dr. Rudolf Steiner (1861-1925) je utemeljitelj antropozofske medicine, ki človeka obravnava in zdravi celostno kot telo, življenje, dušo in duha. Zdravljenje temelji na razumevanju povezav med človeškim bitjem in naravo, ki ga obdaja in iz katere pridobivamo zdravila. Izbira zdravilne rastline, minerala ali drugih surovin temelji na pozornem opazovanju lastnosti in iskanju podobnih enostranskih procesov v človeku, saj antropozofska medicina človeka obravnava po principu Paracelzija "mikrokozmos v makrokozmosu", da nosi v sebi vse procese mineralov in kovin, rastlin, živali in zvezd. Antropozofska zdravila so zasnovana na podlagi svojstvenega razumevanja povezav med človekom in surovino ter temu ustreznim farmacevtskim procesom, ki surovino spremeni v zdravilo. Pomladanski jeglič s svojo zgradbo, nahajališčem, specifičnim procesom rasti skozi letni tok, z >>gestami>zračno-tekočinskim procesom<< v človeku, zato se v antropozofskih zdravilih uporablja za preventivo in zdravljenje srca in mišičja, kjer je ta zračno-tekočinski proces moten. Uporabljamo le cvetove jegliča, ki jih, tem procesom v telesu ustrezno, na specifičen antropozofski način, farmacevtsko predelajo.
Keywords: antropozofska medicina; Antrozofija; Medicina; pomladanski jeglič; potenciranje; ritmični sistem; tridelnost narave; vegetabilizirane kovine; Zdravilne rastline