Ekonomski vidiki obvladovanja okužb s podančico - Kregar-Velikonja, Nevenka (Revija za ekonomske in poslovne vede, 2021)
Podančice (Enterobius vermicularis) so majhne, približno centimeter velike gliste, belkaste barve, ki živijo v prebavilih človeka. Med glistami so najpogostejše povzročiteljice okužb, predvsem pri otrocih, ki obiskujejo šolo. Zelo razširjene so tudi v razvitem svetu. Število prijavljenih okužb v zadnjem desetletju strmo narašča, s tem pa tudi stroški zdravljenja. V Sloveniji se za zdravljenje teh okužb uporabljata zdravili Vermox in Zestaval. V prispevku smo z analizo podatkov o porabi zdravil antihelmintkov ugotavljali povezavo med naraščanjem okužb s podančico in stroški porabe zdravil. Podatki so dostopni za zdravilo mebendazol (Vermox), ki je večinsko predpisovan antihelmintik. Z analizo trenda smo izdelali napoved nadaljnjega večanja prevalence te okužbe in s tem povezanega porasta stroškov zdravljenja. Ob tem je seveda potrebno upoštevati, da je v modelu upoštevan le trend porasta okužb v zadnjih letih in da na dejansko spreminjanje prevalence parazitske okužbe vplivajo še številni drugi dejavniki. V razpravi opisujemo tudi druge stroške, ki zaradi okužbe nastajajo poleg stroškov zdravljenja.
Keywords: costs of treatment; medication; pinworms; podančice; poraba zdravil; prevalenca; prevalence; stroški zdravljenja