Dramska besedila na maturi - Pezdirc-Bartol, Mateja (Jezik in slovstvo, 2015)
V prispevku analiziram Seznam tematskih sklopov in predpisanih besedil od mature 1995 do splošne mature 2015 in ugotavljam, da je bila dramatika zastopana šestkrat, največkrat izbrana dramatika pa Ibsen in Cankar. Ker obravnava literarnih del za maturo omogoča celostno šolsko interpretacijo in integralno doživetje besedila, kamor v primeru dramskega besedila sodi tudi njegova gledališka uprizoritev, v nadaljevanju navajam različna vprašanja in naloge, ki so usmerjeni tako v zaznavanje elementov gledališke uprizoritve in njenega razmerja do dramskega besedila kot tudi v spoznavanje produkcijskih in recepcijskih procesov, ki vzpostavljajo gledališče kot družbeno prakso, s čimer se uresničujejo tudi cilji sistemske didaktike književnosti.
Keywords: svetovna književnost; slovenska književnost; Slovene literature; slovenska dramatika; didaktika književnosti; recepcija; maturiterni esej; matura