The aorist and the perfect of the Old Indian causatives in the light of natural morphosyntax - Cvetko-Orešnik, Varja (Linguistica (Ljubljana), 2006)
Staroindijska kavzativna spregatev vsebuje reduplicirani aorist in perifrastični perfekt. Članek skuša odgovoriti na vprašanje, pod katerimi predpostavkami se da ta konstelacija napovedati. Uporabljeni so prijemi naravne (obliko)skladnje. Izhaja se iz okolnosti, da je kavzativna spregatev zgradbeno najbolj zapletena spregatev, da je reduplicirani aorist zgradbeno najbolj zapletena vrsta aorista in da je perifrastični perfekt zgradbeno najbolj zapletena vrsta perfekta. V okviru teorije naravnosti sledi, da je kavzativna spregatev najmanj naravna spregatev, reduplicirani aorist najmanj naravni aorist in perifrastični perfekt najmanj naravni perfekt. Po pravilih ujemanja med vrednostmi naravnosti se kavzativna spregatev poveže z redupliciranim aoristom in perifrastičnim perfektom.
Keywords: jezikoslovje; linguistics; skladnja; stara indijščina; syntax; teorija naravnosti