Zgodnje raziskovanje vakuuma v Srednji Evropi in med Slovenci - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 2005)
Obravnavamo razvoj prvih vakuumskih podjetij Leybold in Heraeus v nemškem delu srednje Evrope. Njun razcvet je sledil najpomembnejšim dosežkom v raziskovanju teorije vakuuma, etra in optike barv tankih kovinskih plasti na obrobju srednjeevropskih slovenskih dežel. Prvič v zgodovinopisju opisujemo goriško obdobje (1836-1838) slovitega fizika in matematika Cauchyja. Posebno pozornost posvečamo Cauchyjevim raziskovanjem vakuuma ob iskanju primerne teorije etra, ki bi pravilno napovedala rezultate optičnih poskusov. Dokazujemo, da je bil prav Cauchy največji fizik in matematik, kar jih je službovalo med Slovenci. Teorije Cauchyja in uspehe zgodnjih proizvajalcev vakuumske tehnike povezujemo s poznejšim napredkom sodobnih srednjeevropskih vakuumskih tehnologij od Balzersa do sodobnih slovenskih dosežkov.
Keywords: Carniola; Cauchy, Augustin Louis, 1789-1857; Habsburg Monarchy; habsburška monarhija; Kranjska; vakuumska tehnika; zgodovinski pregledi