The perception of minorities toward the Turkish state - Beylunioglu, Anna Maria (Poligrafi, 2021)
Vse od ustanovitve republike Turčije je kljub načelu sekularnosti, ki je zapisa-no v njeni ustavi, odnos med državo in nemuslimanskimi skupnostmi občutljivo vprašanje, povezovanje nacionalne identitete s sunitskim islamom pa glavni ozna-čevalec za vključenost v nacionalno identiteto ali izključevanje iz nje. Zlasti z letom 2002, ko je na oblast prišla Stranka za pravičnost in razvoj (JDP), je v ospredje stopila razprava o verski svobodi in pravicah verskih manjšin. Čeprav so v preteklih dveh desetletjih številne študije preučevale stališče države do verskih manjšin, pa je akademskih raziskav, ki bi se osredotočale na državljanske izkušnje pripadnikov teh skupnosti iz vsakdanjega in družbenega življenja zelo malo. Avtorici v prispev-ku najprej predstavita odnos države do verskih manjšin v zgodovinski perspektivi, od ustanovitve republike do danes, vključno z obdobjem vladavine stranke JDP. V drugem delu študije skozi poglede pripadnikov grške pravoslavne, judovske in armenske skupnosti raziskujeta, kako se je stališče do nemuslimanskih manjšin spremenilo v preteklem desetletju. V ta namen sta izvedli poglobljene intervjuje s pripadniki teh skupnosti, ki živijo v Istanbulu. V sklepnem delu raziskave pa obravnavata nova pogajalska področja, ki se uspešno razvijajo v teh skupnostih.
Keywords: civil society; Civilna družba; ethno-religious identity; etnično-verska identiteta; freedom of religion; muslimanske manjšine; nacionalna identiteta; Narodnosti (manjšine); national identity; non-Muslim minorities; Religija in država; religion-state relations; Verska svoboda