Nizkoenergijska polarizirana svetlobna terapija - Kampič, Petra (Rehabilitacija (Ljubljana), 2010)
V članku je predstavljena nizkoenergijska polarizirana svetlobna terapija, ki jo uporabljamo za zmanjševanje vnetja in pospešitev celjenja poškodovanih mehkih tkiv. V njem povzemamo ugotovitve raziskav o uporabi svetlobne terapije pri ljudeh, ki so bile objavljene v angleščini od leta 2000 do danes in smo jih našli v podatkovnih zbirkah Pub- Med, MEDLINE, Cochrane Central Register of Controlled Trials (CCTR), Cochrane Database of Systematic Reviews (CDRS), Database of Abstract of Reviews of Effects (DARE), EMBASE, Science Direct, Trip Database Plus, Cumulative Index to Nursing & Allied Health Literature (CINAHL) in PEDro. Povzeli smo ugotovitve sekundarnih študij (metaanalize) in kvantitativnih primarnih študij (randomizirane kontrolirane študije). V le-teh so ugotavljali učinkovitost zdravljenja z nizkoenergijsko polarizirano svetlobo pri pacientih z opeklinami, s sindromom zapestnega prehoda, z lateralnim epikondilitisom, s pooperativnimi ranami, razjedami ter z nevropatsko bolečino. Iz ugotovitev dostopnih raziskav je razvidno, da je zdravljenje s polarizirano svetlobno terapijo varno, premalo pa je kakovostnih raziskav o njeni učinkovitosti. Po podatkih iz literature naj bi bila ta terapija najučinkovitejša pri zdravljenju venskih razjed in kožnih presadkov pri ranah.
Keywords: fototerapija; svetloba; therapy; zdravljenje